Designere har altid søgt at visualisere fremtiden på en sådan måde at arkitekter, opfindere, iværksættere og ingeniører kunne forstå konceptet uden det virkede som billedmanipulation. Det blev tidligere gjort ved at hver designer havde en fokus område hvor de specialisere sig indenfor, og man havde tid til at få flere forskellige designere aktiveret for at løse en opgave.

 

I dag er det anderledes. I dag har software og bedre uddannelse gjort at behovet for kunne mestre forskelige områder inden for illustration og visualisering så kunderne kan nøjes med at have en designer til et end-to-end produkt. De fleste designere fokusere på deres grafiske kapaciteter, et stykke layout software eller deres webdesign. Alle 3 områder er der massivt behov for, men der er et område der ofte overses, og det er 3d visualiserings software, og 3d tegneprogrammer.

 

3d tegneprogrammer kan bruges i en lang række situationer fra en kort råskitse der giver et indtryk af fx hvor højt et hus ser ud i sammenhæng med de omliggende huse, til fuldstændige 3d animationer med interiørbilleder, hustegninger, arkitekturvisualiseringer og 3d eksteriør billeder hvor brugeren kan bevæge sig rundt. Disse muligheder gør det muligt at aktivere brugerne på en helt anden måde, og for mange er det lettere at se hvordan et byggeri kommer til at se ud, hvis de selv har ”gået rundt i det” før det bygges. Flere vinduesproducenter bruger også 3d visualisering til at vise hvordan dagslys forplanter sig gennem et rum med forskellige vinduer. I øvrigt kan du se flere spørgsmål til videoproduktion i crowdfunding sammenhæng her.

 

Et af de områder hvor 3d visualisering virkeligt har fundet indpas er indenfor reklamebranchen. 3d grafik har gjort det muligt for reklamefolk at opbygge hele verdener der er meget realistiske. De bruger avanceret billedmanipulation til at lave scener hvor fysikkens love kan ophæves, og de kan introducere ting og opfindelser der endnu ikke er rullet af produktionslinien, eller bygninger der endnu ikke er færdige. I mange tilfælde ser computer renderingen næsten mere realistisk ud end et fotografi.

 

Jævnlige brugere af internettet er med garanti stødt på de såkaldte infographics der viser et givet emne på en grafisk flot måde, og typisk som et meget langt billede. Disse infographics er meget populære idet de er nemme at sende til Facebook eller en email, og på grund af det grafiske udtryk, så kommunikere de ofte meget komplekse informationer på en spiselig måde. Statistik bliver ofte kommunikeret på denne måde, da et indhold der ellers er ganske tungt bliver interessant gennem nogle visualiseringer. Standard excel lagkagediagrammet er for længst forsvundet, og designers kaster runde med 3d modeller, og avanceret lyssætning og figurere der ikke er set før. Befolkningstilvækst i byer kan fx illusteres med voksende bygninger eller bygninger der falder sammen. Alt sammen meget engagerende for læseren.

 

Personligt syntes jeg en af de mest interessante måde at anvende 3d visualiserings værktøjer på er inden for arkitekturen. Fra industrien kender man rapid prototyping der hurtigt får nye produkter frem til en kunde, så man kan få deres umiddelbare reaktion. Ønsket for kunne noget lignende har altid været et ønske i arkitekturen, men det har været vanskeligt før computere. Nogle bygede realistiske minihuse i pap, karton og små minifigurere specialfremstillet i japan, men det var først med 3d tegneprogrammer og computer renderinger at man kunne se hvordan ændringer og nye designelementer påvirkede det samlede udtryk af byggeriet.

 

For mange har de nye værktøjer også givet deres kreativitet en ny dimension. De fleste software kommer jævnligt i nye versioner og i takt med computerkraften bliver billigere er flere massive beregninger blevet tilføjet. De nye metoder kan ofte bruge på måde som selv software designere ikke havde forestillet sig, og mulighederne er uendelige for at variere 3d visualiseringer så de kommer til at passe til netop de konkrete byggeri eller udviklingsopgave. Og ved at tage kunden med på råd inden man går i gang med at bygge, så er der større sandsynlighed for at der også kommer det resultat ud af processen som var tiltænkt.

 

De fleste 3d visualiseringsværktøjer kan også bruges til at overføre direkte til produktionstegninger, så produktionen bliver nemmere og billigere. Crowdfunding platforme som Kickstartet kræver at du har en funktionsdygtig ting, og ikke kun en flot rendering. Rettelser i det visuelle udtryk påvirker direkte alle de forudsætninger der er lagt i projektet. Mange værktøjer gør renovation og visualisering af huse og indretning til en mindre øvelse end for få år siden. 3d værktøjer bliver nu også brugt på mindre projekter som at tegne et badeværelse i 3d og andre arkitektur visualiseringer.

Denne artikkel blev første gang offentliggjort under overskriften 3d video visualisering af produktet den 3. oktober 2017 på denne adresse https://crowdfundingguide.dk/3d-video-visualisering-produktet-310/. Den handler om

Designere har altid søgt at visualisere fremtiden på en sådan måde at arkitekter, opfindere, iværksættere og ingeniører kunne forstå konceptet uden det virkede som billedmanipulation. Det blev tidligere gjort ved at hver designer havde en fokus område hvor de specialisere […]

. Læs mere om holdet bag på Rosalle & Philipson.