Den grønne skærm (green screen) teknologi er en form for special effekt der både er lav teknologisk og høj teknologisk. Den lavteknologiske del består af en en grøn eller blå baggrund. Den grønne eller blå farve bliver ofte valgt da disse farver påvirker den menneskelige hudfarve mindst muligt.

 

Ved at bruge grøn og blå er det muligt at fjerne alle dele af et billede eller video der har den farve, og derefter indsætte en vilkårlig baggrund. Grøn skærm kan altså bruges til både video og foto. Den høj teknologiske del består af at føde to eller flere video film ind i en computer, og så elektronisk fjerne den grønne baggrund mens begge film bliver afspillet. På den måde opstår der en samlet film der har en valgfri forgrund på en anden baggrund.

 

Teknikken blev ofte brugt ved vejrudsigter på tv, der er efterfølgende kommet så store LED eller OLED skærme at de oftere bliver brugt. Det er nemmere for vejrpersonen da de kan se det samme på deres skærm som vi kan se hjemme i stuen. To andre områder der ofte bruger green screen er indenfor film og computerspil. Det er bare mere omkostningseffektivt at optage baggrunde separat, og så lade skuespilleren optræde i et stort grønt studie. På den måde bliver det også muligt at lave film der har handling over hele verden, uden at skulle flyve hele filmholdet til fjerne egne af verden. Det betyder at location specialists har fået mange flere muligheder for at finde små afsidesliggende lokationer der måske ikke kan holde til et stort filmhold. du kan også gøre som firmaet på linket. De finder locations med Google street view og maps

 

Nå, tilbage til teknikken med den grønne skærm. Chroma key som er den tekniske betegnelse for at udvælge en bestemt farve og så fjerne den efterfølgende kan bruges med alle farver, så hvis du har en optagelse hvor der er et område hvor du gerne vil vise et logo eller andet, så kan alle farver bruges. Det ser bare mærkeligt ud hvis det er ansigtet der bliver gennemsigtigt, eller nogle streger på en trøje. Ideen er at det skal se realistisk ud, og det gør det ikke hvis man kan se det hvide hus gennem maven på værten.

 

Teknologien bag green screen var engang ret dyr og kompleks, men nu kan de fleste computer programmer til video redigering som fx Apples Final cut Pro, Pinnacle Studio, Adobe After Effects og en række andre video redigeringsprogrammer håndtere det relativt enkelt. Det er i øvrigt et af de få steder hvor den helt nye kraftige computer rigtigt kommer til sin ret. En gammel maskine kan også gøre det, men det tager lang tid, så hvis du ikke skal vente på resultatet, så kan du overveje at købe en ny computer også.

 

Blå og grønne farver bliver ofte valgt som baggrund da disse to farver bliver betragtet som dem der ligger længst væk fra de naturlige farver i hud. Den grønne bliver oftest valgt pga. den måde kameraer og deres sensor er prioriteret. De er bedre til at adskille grønne farver, da de har flere sensorer i dette felt.

Denne artikkel blev første gang offentliggjort under overskriften Green screen – også kendt som chroma screen den 9. oktober 2017 på denne adresse https://crowdfundingguide.dk/green-screen-ogsaa-kendt-chroma-screen-322/. Den handler om

Den grønne skærm (green screen) teknologi er en form for special effekt der både er lav teknologisk og høj teknologisk. Den lavteknologiske del består af en en grøn eller blå baggrund. Den grønne eller blå farve bliver ofte valgt da […]

. Læs mere om holdet bag på Rosalle & Philipson.