Hvis du er blevet bedt om at medvirke i en virksomhedsfilm, træningsfilm, et nyhedsbrev med video eller en event video, så er der ingen grund til panik. Du er vant til at lede mange mennesker, et videokamera er kun farligt hvis du ikke har værktøjskassen i orden. At give en præsentation på video behøves ikke at være en stor bekymring, det kan også være sjovt, udfordrende og meget givende. Jeg har skrevet tipsene til direktører, ledere og talsmænd der normalt ikke befinder sig foran et kamera, og som ikke har tid til et mediehåndteringskursus af x-faktor dimensioner. De følgende tips og forslag er skrevet så du kan gøre dig bedst muligt foran linsen, og efterfølgende på skærmen.

 

Før instruktøren siger ”optagelse” er der en række ting du kan forberede. Når optagelsen begynder, så er det ikke meningen at du skal springe igang. Optagelse betyder at kameraet kører og lyden bliver optaget. Derefter tælles der normalt ned fra 5, men uden lyd. Dvs en person viser 5 fingre, så 4 fingre osv. på 0 peges der på dig, og så må du gå igang. Det første luft i optagelsen klippes bort efterfølgende, men det sikre at du kommer roligt igang, og ikke bliver overrasket af ordet ”optagelse”.

 

Det er egentligt ikke så vigtigt mere med det er et lævn fra gamle dage hvor bånd maskinerne tog 4-5 sekunder for at komme op i fuld hastighed. Du er altså på fra det sekund der bliver sagt optagelse.

 

Hvad kan du forvente af en filmproduktion?

 

De fleste i film og videobranchen har et afslappet forhold til tøj, og de har typisk ikke normalt business tøj på. Der er flere årsager til dette, og en af dem er ikke at vise dig disrespekt. Mange af folkene kravler rundt på gulvet og roder med ledninger og lys, så er det bare mere praktisk med solidt tøj, og selv instruktøren kommer ofte i Jeans. De har sikkert mange undskyldninger for det, men det hjælper til at skabe en afslappet atmosfære når videoen skal skydes.

 

Den afslappede atmosfære hjælper med at få optagelsen i kassen hurtigere og dermed billigere, så deres afslappede beklædning er i virkeligheden en avanceret for for psykologi. Det kan også være at de pjatter rundt og opføre sig mærkeligt, det skal du ikke lade dig narre af. Den afslappede atmosfære kommer også af at de ved præcis havde de skal lave, og at det de andre skal lave bliver gjort. Når man har den tryghed, så er det nemmere at være afslappet. Det er også din tryghed. Hvis du har et hold der laver sjov med hinanden, så er du klar over at det er et godt filmhold du har fået fat i, og de nok skal levere varen. I mange selskaber kender de også de andre roller, så en person der styre kameraet på et shoot kan være instruktør på det næste. Det sikre at gode ideer kommer dig til gode.

 

God tid.

 

Det tager lidt tid at komme i gang med optagelserne, og det er ikke ngoet teknisk spørgsmål. Det er bare at du bliver mere afslappet efterhpnden som du prøver nogle gange. Et råd er derfor at sætte nok tid af til optagelsen, hvis du har et møde 30 senere, så kan man se at du er forjaget, og har ikke tankerne med i videoen. Sæt 2-3 timer af, og hav roen med, så kan det være det kun tager den halve tid, og resultatet bliver så meget bedre. Instruktøren har prøvet det før og er i stand til at få det bedste frem i dig, men du skal lade ham få tid til at gøre det. En testimonial fra dig hvor det er tydeligt at du mentale er et andet sted er bare ikke så godt som en hvor du er 100% tilstæde i nuet.

 

Interview spørgsmål

Hvis du medvirker i en produktion omkring dine egne produkter, så er det ikke sikkert at du har brug for et manuskript eller en spørgsmålsliste på forhånd. Det giver typisk nogle bedre og mindre indstuderede svar end hvis du har et fast manuskript. Det betyder også at du ikke skal øve dig inden, og for meget forberedelse kan medføre at interviewet ikke har det rigtige flow. En god instruktør giver dig en generel introduktion til emnet, men de specifikke spørgsmål kommer først i interviewet. Det gør at du kan være forberedt, afslappet, og tilstede.

 

Har du et punkt du skal have med?

Det kan være du har et punkt som du vil være sikker på bliver dækket i interviewet, så kan du med fordel give instruktøren besked. Det kan næsten med sikkerhed indkorporeres i intervewet på en naturlig måde. Det skal helst være på en sådan måde at det ikke ser tvunget ud, altså som spørgsmålet og svaret slet ikke passer med resten af interviewet. Fx kan det være svært at få indføjet at firmaet lige har fået en vækstpris samtidigt med at man præsentere en prisstegning.

 

Se dig selv på tv.

 

Du skal ikke se hvordan du ser ud på skærmen mens du bliver optaget. Instruktøren og filmholden skal nog sørge for at du ser godt ud. Du skal bare bekymre dig om at være dig selv, og tilstede. Hvis du begynder at se på skærmen, så bliver du meget selvbevidst, og det har en dårlig indflydelse på hvordan du gør dig på tv. Når du er færdig, så kan du se på alt det video du har lavet, og du kan komme med input til hvilke klips og sektioner der skal anvendes, men overlad det endelige ansvar til instruktøren der gør det hver dag professionelt. Du fortæller heller ikke piloten hvordan han skal lande flyet , når du flyver.

 

Lige en ting mere

 

I slutningen af interviewet spørger intervieweren måske om du har en afsluttende kommentar, og her har du mulighed for at komme med det sidste soundbite, og den sidste konklusion.

 

Lav fejl

 

Du kan roligt lave fejl, der er ikke noget tabt ved at lave fejl. Du lære faktisk hurtigere hvad der virker og ikke virker når du laver fejl. Digitale optagelser koster ikke noget, og kan slettes hurtigere end man kan forstå. Du og kun du er derfor i kontrol over situationen. Hvis du eller en fra dit firma opdager en fejl, så kan i straks rette den, og optage scenen igen indtil den er helt rigtig. Du kan lige så godt lave optagelsen med det samme, da det er lettere at fikse med det samme end at opdage den i klipperummet, og skulle gentage optagelsen. Det er også meget billigere at lave det rigtigt første gang. Du kan også bede om at måtte få interviewet til godkendelse indendet bliver sendt, på den måde kan du fange urigtigheder eller uklarheder inden de bliver til store sager. du kan også se flere ofte stillede spørgsmål om video film produktion til Crowd funding.

 

Nå, det var en lang introduktion her kommer top 10 listen

 

Top 10 ting du kan gøre for at se professionel ud på video

  1. Ingen improvisation – Du kender din virksomhed forfra og bagfra, og derfor kan du tale om den så alle forstår det så godt som dig. Du håber på at der sker noget magisk og du kan lave en testimonial der får de andre direktøres videoer til at se ud som turistfilm. Det sker sjældent. Du har en forpligtelse overfor dit firma til at se godt ud, og være velforberedt inden du går foran kameraet. Producenten og instruktøren vil gerne have at du ser godt ud. Hvis du gør dig godt, så ser deres arbejde også bedre ud. Win-win. Hvis du har et manuskript, så brug det. Lær det udenad hvis du har brug for det. Brug det ekstra tid, og boost din udstråling.
  2. Lyt til instruktøren – Du lytter til rådene fra din advokat, revisor og læge. En instruktør er lige så professionel som dem, og hendes rå er guldværd, så lyt og gør. De har lang erfaring i at få dig til at se godt ud på skærmen, og bruger ofte meget tid på coaching. Lyt til dem og lær.
  3. Se ind i kameraet – Det er kameraet der optager – ikke interviewerens øjne. Hvis du ikke ser ind i kameraet, så fanger du ikke modtagerens øjne. Tænk på kameraet som en vens øjne. Når du taler med mennesker i virkeligheden, så lader du heller ikke dine øjne flakke rundt. Flakkende øjne signalere at man kke tror på det man siger, og det påvirker resultatet. I virksomhedsfilm eller andet markedsføringsmateriale vil du ikke fremstå som uengageret eller utroværdig, så se ind i kameraet. Se ind i kameraet, og smil. Det er jo en ven du taler til, så være venlig.
  4. Stikord – små kort med stikord kan være rare at have ved hånden, men hvis du bruger dem, så ser du øjeblikkeligt uforberedet ud eller som om du er i defensiven, og har brug for noget at støtte dig til. Kan en telepromter så være løsningen? Telepromteres virker ved at du se teksten foran eller over linsen, så du ser på kameraet mens du læser op. Tit kan man se øjet bevæger sig, hvilket ikke er godt, og talen bliver en form for oplæsning.
  5. Farver – Rød, sort og hvid kan bliver for stærke kontraster og gøre billeder utydeligt. Der er også et problem med meget små tern og mønstre. Grønne og blå farver gør sig godt på tv. Du kan tage en række forskellige jakke på og se effekten, men dybmørkeblå bliver meget tæt på sort, og er en god kombination sammen med lyseblå skjorte for at skabe et roligt billede der samtidigt udstråler autoritet og tryghed.
  6. Ting der giver reflektioner – Reflektioner kan komme fra de mærkligste ting, men skinnende ting som halskæder, manchetknapper og ure er klassiske eksempler. Ting der kan larme og forstyrre er heller ikke så godt. Slut mobiltelefonen, det er lige som i biografen, når man optager film og når man ser film, sluk mobilen. Hvis i optager i kontoret, så sørg for at der ikke er telefoner der ringer i kontoret, og der ikke er nogen der afholde stor grinende møder i nabokontoret.
  7. Når du bliver bedt om at sige noget, så skal du sige noget. Det kan være det er for at lave et lydcheck, og din stemme blivre også varmere og bedre at lytte til når du har fået talt dig lidt varm. Tal om det ne produkt, eller om jeres største succes. Tal om noget der gør dig glad. Fortæl dem hvordan du kome til arbejde, hvad du har planlagt for næste weekend, hvad man absolut skal se hvis man besøger København eller Århus. Hvis du ikke kan andet, så tag alfabetet.
  8. Du kan godt forvente at få tilbudt makeup. Særligt hvis du som jeg ikke har meget hår tilbage, så kan en skinnende isse gøres mindre poleret med lidt puder. Alle gør det, Barak Obama gør det, så du kan roligt gøre det også.
  9. Tag det roligt – Det er bedst at være afslappet, også selv om du har svært ved det. Hvis du føler dig anspendt, så stræk dig, tæl til 10 langsom og tag dybe indåndinger. Nyn din ynglingssang. Mange professionelle prøver at få deres næsebor til at vibrere i tagt med sangen. Det er faktisk ret effektivt til at skabe en afslappende stemning i kroppen.
  10. Svar i korte fuldstændig sætninger – Undgå ja og nej svar. Hvis du er i tvivl om hvad du skal svarer, så kan du tage spørgsmålet og lave det om til et svar. Når du har svaret på spørgsmålet, så er du færdig. Stop. Hvis instruktøren vil have mere fra dig, så spørger ham. Dette er ikke en politikker tale, hvor du ved at tale mest muligt også fratager konkurrenten muligheden for at sige noget.
Denne artikkel blev første gang offentliggjort under overskriften Se godt ud på kamera – 10 tips til direktøren den 1. oktober 2017 på denne adresse https://crowdfundingguide.dk/se-godt-paa-kamera-10-tips-direktoeren-307/. Den handler om

Hvis du er blevet bedt om at medvirke i en virksomhedsfilm, træningsfilm, et nyhedsbrev med video eller en event video, så er der ingen grund til panik. Du er vant til at lede mange mennesker, et videokamera er kun farligt […]

. Læs mere om holdet bag på Rosalle & Philipson.