Herunder finder du de oftest stillede spørgsmål vedrørende videofilm produktion i forbindelse med Crowd funding.

 1. Spørgsmål: Skal vi bruge vores egne ansatte for at spare på produktionsomkostningerne?
 2. Spørsgmål: Skal vi slet ikke have vores egne folk med i videoen?
 3. Spørgsmål: Vores salgschef viser vores produkter frem hele tiden. Han er et naturtalent. Alle kan lide ham, og identificere sig med ham. Ovenikøbet kender han vores produkter forlæns og baglæns burde det ikke være ham der fortæller om os i vores produktvideo?
 4. Spørgsmål: Hvad så med at få vores direktør (CEO) eller en af de andre fra ledelsen til at gå på kamera? Er der nogle triks de kan gøre for at fremstå så professionelt som muligt?
 5. Spørgsmål: Kan vi selv optage vores corporate video, og så lade et professionelt firma klippe og redigere i post-produktion?
 6. Spørgsmål: Vi har eksisterende produktvideoer liggende, men det er i VHS format. Det er virkeligt lækkert materiale, men kan vi bruge det i filmproduktionen?
 7. Spørgsmål: Bortset fra prisen, hvor meget koster en filmproduktion så i form af tabt arbejdstid, forstyrelser i dagligdagen, ansattes deltagelse og så videre?
 8. Spørgsmål: Hvor lang tid tager det at producere en video?
 9. Spørgsmål: Hvilken type af video er de billigste at producere?
 10. Spørgsmål: Hvor finder jeg skuespillere?
 11. Spørgsmål: Skal vi bede om reference videoer inden vi hyre et produktionsselskab?
 12. Spørgsmål: Skal jeg betale for filmfolkenes rejse hertil, hvis mit firma er et sted, hvor der ikke er et videoproduktionsselskab i min by?
 13. Spørgsmål: Hvad koster en firma video produktion i danmark?
 14. Spørgsmål: Vi har et lille budget. Kan vi gøre noget for at reducere omkostningerne?
 15. Spørgsmål: Hvilket videoformat skal vi bruge i vores corporate video?
 16. Spørsgmål: Skal jeg lave CD og DVD versioner eller bare sende det på nettet?
 17. Spørgsmål: Hvordan kommer jeg i gang – hvad er næste trin?

 

 

Video er en effektiv måde til at fortælle om dine produkter, og services på en ensartet måde. Video bliver brugt til at skabe mersalg, træning af medarbejdere og markedsføring af dine produkter og services. Video er meget skalerbart hvilket vil sige at den kan vises til en person eller for en stor forsamling. Omkostningen ved at lave videoen er den samme uanset publikummet. Du også vise videoen i århus og københavn på samme tid, mens medarbejderne i odense kan få præcis den samme information når de har tid til det.

 

For de fleste er TV stadig den vigtigste kilde til information, men internettet vinder ind på dette monopol, og særligt de yngre generationer får store dele af deres information fra online videoer. Kombinationen af billede og lyd, med muligheden for at vise det samme indhold til mange mennesker har vist at video formatet er stærkt til at skabe opmærksomhed om et emne og til at skabe et købsbehov.

 

Reklamefilm har været anvendt af mange til at sælge produkter, men i takt med at produktionsomkostningerne er faldet så har forretningsverdenen og industrien fået øjenen op for mulighederne i video produktion. Små virksomehder kan for få midler når meget langt ud med deres produkter, og påvirke forbrugere i lang tid for en ganske lille initial investering.

Før man kaster sig ud video produktion kan du med fordel læse disse typisk stillede spørgsmål (FAQ), så du får lavet den bedste og mest effektive video præsentation.

 

Spørgsmål: Skal vi bruge vores egne ansatte for at spare på produktionsomkostningerne?

Svar: Nøgleordet er her talentet. Der er ganske givet nogle i din organisation der er gode inde i jeres produkter, og som kan finde ud af at tale med kunderne. Det er bare noget andet at tale med et video kamera foran et produktionshold. Ofte bliver der også foretaget ændringer i manuskriptet undervejs, og din ansatte er måske ikke så vant til at sige præcis have der står i et manuskript.

 

Professionelle skuespillere er netop det professionelle. Det betyder, at de er vant til ændringer i manuskriptet, og kan hurtigt lære nye replikker eller rækkefølger. Samtidigt har de fået stemmetræning og træning i at bevæge sig foran et kamera. Det betyder, at de kommunikere nemt og hurtigt med video produktionsholdet.

 

Nogle skuespillere bliver brugt til mange forskelige ting, og hvis man genkender en person, så bliver noget af den goodwill de har fra andre produktioner og film overført til dit produkt. Det er derfor man bruger kendte i reklamer. Hvis du er på jagt efter omkostningsreduktioner på dit video produktionsbudget, så er der andre områder hvor påvirkningen af det endelige resultat ikke er helt så tydeligt som ved skuespilleren.

 

Spørsgmål: Skal vi slet ikke have vores egne folk med i videoen?

Svar: Jo naturligvis. Ansatte gør sig rigtigt godt i firmavideoen, da de sætter ansigt på din virksomhed og jeres produkter. De er gode til at anvende i interaktion med hinanden – fx scener hvor der bliver teamworket, et produkt bliver pakket eller afleveret til kunden.

 

Den nemmeste måde et bruge de ansatte på er ved at filme dem mens de arbejder, og så bruge klipsne sammen med en professionel voice over til at beskrive hvad der sker. De kan også selv byde ind med sound bites, hvor de kommer med deres input. Det er en god måde at få buyin og accept af at lave film til markedsføring ved at involvere medarbejderne.

 

Spørgsmål: Vores salgschef viser vores produkter frem hele tiden. Han er et naturtalent. Alle kan lide ham, og identificere sig med ham. Ovenikøbet kender han vores produkter forlæns og baglæns burde det ikke være ham der fortæller om os i vores produktvideo?

Svar: De fleste gange kan ansatte i firmaet gøre det rigtigt godt, særligt en person som du beskriver her, og de bliver også brugt ofte. Grunden til, at jeg er forsigtig med at anbefale denne tilgang er, at vi har set video produktioner, der er rigtig flotte og gode, men hvor personen pludselig arbejder for konkurrenten. Det danske arbejdesmarkede er heldigvis sådan at det er let at skifte arbejdspladser, men det betyder også at den person der er god til sit arbejde også er eftertragtet.

 

Det skaber et mærkeligt billede hvis en person du har til at rose dine produkter, pludselig ringer på hos kunden og arbejder for et andet firma. Det sker, og det skal overvejes. Effekten af at bruge videoen med personen der er skiftet er i realiteten at du fortsætter med at markedsfører konkurrentens produkter.

 

Spørgsmål: Hvad så med at få vores direktør (CEO) eller en af de andre fra ledelsen til at gå på kamera? Er der nogle triks de kan gøre for at fremstå så professionelt som muligt?

Svar: Ja, CEOs, direktører og ledelsen er gode valg til firma videoer og corporate statements. De skal forberede sig på optagelsen med en lang række forskellige jakkesæt og slips. Det kan også være de vil fremstå afslappet med en swater eller lign. De skal også have forberedt deres præsentation.

 

Det er vigtigt at de forstår at de skal følge manuskriptet. Ofte er der gået meget arbejde i at få toneringen, og indholdet helt rigtigt før det skal offentligtgøres. Derfor er det vigtigt at forstå at dette ikke er noget der skal improviseres. Du kan også med fordel give dem en liste med tips til hvor de skal se hen, og hvordan lyset falder på dem så de ser bedst ud. Dine videoproduktionfolk har helt sikkert tips til dette.

 

Spørgsmål: Kan vi selv optage vores corporate video, og så lade et professionelt firma klippe og redigere i post-produktion?

Svar: Ja, det kan være en god ide. Særligt hvis du har kompetente folk i din organisation. Der er meget ofte en amatørfotograf et eller andet sted i organisationen. Der er nogle firmaer der bruger selve optagelsen som en form for event, og filmmarathon som lederudvikling er nok noget vi vil se mere af, da det er en afgrænset opgave med et fast defineret mål og output, hvilket ligger meget tæt op ad den måde projektorganisationer arbejder på.

 

Spørgsmål: Vi har eksisterende produktvideoer liggende, men det er i VHS format. Det er virkeligt lækkert materiale, men kan vi bruge det i filmproduktionen?

Svar: VHS er generelt optaget i meget lavere opløsning end det vi er vant til i dag, men der er masser af måde det kan anvendes kreativt, så det får nyt liv, og kan bruges i en moderne filmproduktion og have høj nok kvaliget til at det kan komme med i en DVD produktion. De fleste produktionsselskaber kan forvandle VHS format til digitalt format, med eller uden forbedringer i kvaliteten.

 

Spørgsmål: Bortset fra prisen, hvor meget koster en filmproduktion så i form af tabt arbejdstid, forstyrelser i dagligdagen, ansattes deltagelse og så videre?

Svar: Store produktioner kan være ret forstyrende, det skal vi være ærlige og sige. De fleste optagelser kan dog foretages med et ganske lille hold, og meget af forberedelsen kan foretages inden filmholdet ankommer. Moderne kamerat teknologi har også muliggjort at man kan optage i højkvalitet (HD) også uden massive lyssætninger, som det var tilfældet for få år tilbage. Ofte kan optagelsen foretages af en eller to mands hold hvilket gør forstyrelsen i firmaet minimal. Små hold er også hurtigere til at omstille sig, og de koster alt andet lige mindre end et stort hold.

 

Spørgsmål: Hvor lang tid tager det at producere en video?

Svar: Det kommer lidt an på komplexiteten i videoen og produktionen, men en tommelfinger regel siger omkring 1 måned. Filmselskaber og videoproduktionsselskaber er vant til at arbejde med deadlines, og de kan være kortere eller længere, men de kommer som regel i mål. Den konkrete tidsplan afhænger af jeres deadline, og ambitionsniveauet for produktionen. Jeres produktionsselskab kan hjælpe med detajlplanlægningen, så i bliver færdige til den næste event eller messe.

 

Spørgsmål: Hvilken type af video er de billigste at producere?

Svar: Den billigste video form er videooptagelser med en voiceover der fortæller en handling eller et manuskript. På den måde er der ingen der skal instrueres, og voiceover er relativt omkostningslet. Nøglen til succes med denne type video er den rigtige stemme. Stemmen skal henvende sig til jeres kunder, og være afpasset til produktet.

 

En meget lys pigestemme passer mindre godt til tunge entreprenør maskiner, så det skal passe sammen. Du kender dine kunder bedre end nogen andre, så fortæl hvad dine kunder forventer.

Videoen med interaktion, og live-skuespillere er den dyreste. De kan ofte være dobbelt så dyre som voice overs, men de er meget effektive. Du kan overveje hvordan du bedste kan bruge de forskelige typer.

 

Spørgsmål: Hvor finder jeg skuespillere?

Svar: De fleste videoproduktionsselskaber har en fast kontakt til skuespillere og hvis du ønsker en kende person, så har de typisk en agent der kan kontaktes. Du kan typsik få adgang til video klips med skuespilleren, så du kan se hende i forskellige situationer, så du kan vælge en der passer med jeres budskab.

 

Spørgsmål: Skal vi bede om reference videoer inden vi hyre et produktionsselskab?

Svar: Ja, du kan bede både om at se deres seneste arbejder, og om at få lov til at tage kontakt til tidligere kunder for at få ubiased anmeldelse. De bør som minimum have en reklame film eller to  om dem selv – det er jo det de laver! Det er vigtigt, at du spørger om budgettet ved de forskelige eksempel videoer. På et tidspunkt kommer i til at tale om pris, og du kan lige så godt få det afstemt på forhånd. Det nytter ikke at bliver forelsket i Rolls Royce versionen når der kun er penge til en cykel.

 

Spørgsmål: Skal jeg betale for filmfolkenes rejse hertil, hvis mit firma er et sted, hvor der ikke er et videoproduktionsselskab i min by?

Svar: Nogengange skal du betale, og nogengange betaler de selv. Du vil blive overrasket over hvor mange der tilbyder video produktion til firmaer. Der er ganske lave adgangsbarriere til branchen, og mange er glade amatørfotografer der også har kastet sig over dette. I Danmark er vi så heldige at vi kan køre fra den ene ende til den anden på nogle få timer, så afstanden er ikke så vigtig. Vi har fundet gode video produktionsselskaber i Ålborg, Århus, Vejle, Kolding, Odense, Roskilde og København. I nogle senere artikler tager vi fat på andre byer i Danmark, hvor der er gode videofotografer.

 

Spørgsmål: Hvad koster en firma video produktion i danmark?

Svar: Der er en massiv mængde variable som påvirker den endelige pris, men omkring 5.000 til 10.000 pr minut færdig film er ikke skudt helt ved siden af. Det er lidt forskelligt hvordan afregningen bliver. Det kan være en fastpris, en dagspris eller en pris pr minut.

 

Spørgsmål: Vi har et lille budget. Kan vi gøre noget for at reducere omkostningerne?

Svar: Ja, der er mange områder hvor i kan reducere. Fortæl jeres produktionsselskab hvad jeres budget er, og så kan i samme finde ud af hvilke opgaver de skal løse og hvilke i skal have klaret inden i går i gang. Det kan fx være tekstforfatning, baggrundsmateriale, stillbilleder osv.

 

Spørgsmål: Hvilket videoformat skal vi bruge i vores corporate video?

Svar: Der er ganske mange formater, og det kommer lidt an på hvilken kanal i vil bruge til at sende det ud. Typisk optager man i HD, og så aflevere produktionsselskabet film, tv, og online produktioner af optagelsen.

 

Hvis optagelsen skal vises på youtube, så er kvaliteten fra en iphone næsten god nok, men hvis den skal vises på storskærm til alle medarbejdere i produktionen i Danmark, eller for alle kunderne, så er en bedre kvalitet at foretrække. Kun hvis du vil ud noget specielt som super højhastigsfotografering, så bliver lejen af kameraet noget der skal med i overvejelserne omkring budgettet.

 

Spørsgmål: Skal jeg lave CD og DVD versioner eller bare sende det på nettet?

Svar: Kvaliteten er afgørende for dette spørgsmål. DVD produktioner indeholder en meget bedre kvalitet end på nettet, derudover er der nogle retigheder til fx billeder og musik der er billigere og lettere hvis det er en DVD produktion. Internettet er bare en meget nem måde at distribuere filmen på, og hvis du syntes din film er god nok til at sende til kunder på en DVD, så er den også god nok til at komme på internettet, fx Youtube eller vimeo.

 

Spørgsmål: Hvordan kommer jeg i gang – hvad er næste trin?

Svar: Først skal du overveje hvad formålet med videoen er. Hvad er dit behov? Du kan med fordel overveje følgende som produktionsselskabet alligevel kommer til at spørge dig om.

 1. Hvor skal videoen vises?
 2. Hvem skal se videoen?
 3. Hvad er formålet med videoen (salg, pre-salg, branding, information, træning, elearning)?
 4. Hvad vil du gerne have folk til at gøre når de er færdige med at se videoen?
 5. Hvad skal de tage med fra videoen – hvad skal de huske bagefter?
 6. Hvor mange kommer til at se din video?
 7. Hvordan har du tænkt at du vil sende videoen rundt?

Disse 7 punkter kan du sende rundt i virksomheden, for at høre hvad de andre mener. Det bliver meget lettere at at lave filem, når i alle er enige om hvad den skal handle om.

Denne artikkel blev første gang offentliggjort under overskriften Video Produktion FAQ den 30. september 2017 på denne adresse https://crowdfundingguide.dk/video-produktion-faq-303/. Den handler om

Herunder finder du de oftest stillede spørgsmål vedrørende videofilm produktion i forbindelse med Crowd funding. Spørgsmål: Skal vi bruge vores egne ansatte for at spare på produktionsomkostningerne? Spørsgmål: Skal vi slet ikke have vores egne folk med i videoen? Spørgsmål: […]

. Læs mere om holdet bag på Rosalle & Philipson.